7-koraka-do-uspeha-na-tenderu

7 koraka za uspeh na tenderu

Šta je potrebno da uspem na tenderu? Bezbroj puta su me odbili na tenderu! Gde ja to grešim!?

Šta je potrebno da uspem na tenderu? Bezbroj puta su me odbili na tenderu! Gde ja to grešim!? Kako da budem među izabranima?

Veliki broj preduzetnika u Srbiji često sebi postavlja ova pitanja. Predstavljamo Vam sedam glavnih koraka kako u procesu javne nabavke stići do ugovora.

Birajte pažljivo

Neki preduzetnici sa nedovoljnim iskustvom u javnim nabavkama mogu pasti u iskušenje da se nadmeću na tenderu koji im zapravo i ne odgovara. Postoje razni razlozi za to, ali obično su namamljeni visokom vrednošću raspisanog tendera i primamljivim poslom u branši. Međutim, kada se uzme u obzir količina vremena i resursa potrebnih za pripremu i slanje ponude važno je da odaberete nešto što odgovara Vašim mogućnostima. To ne samo da će povećati šanse ka pobedi već će znatno uticati i na uštedu vremena, a znamo da je vreme novac.

Budite spremni

Priprema je pola posla. Obično će pripremanje ponude zahtevati angažovanje više ljudi i izradu velikog broja dokumenata te u ovaj proces treba stupiti planski. Potrebno je izdvojiti i spremiti dokumentaciju koja je neophodna i zajednička za sve tendere. Ovo podrazumeva podatke o firmi, zaposlenima, finansijske informacije, polise osiguranja, uverenja, izjave o kvalitetu i studije slučaja prethodnog rada. Na ovaj način se izbegava konfuzija oko podele odgovornosti i rokova.

Pitajte slobodno

Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati. Važno je da znate da niste sami. U svakom tenderu postoji kontakt telefon ili mail ako imate bilo kakvih pitanja. Postoji rok za pitanja, prema tome ne preskačite nešto što ne razumete, pitajte odmah!

Stavite se u ulogu naručioca

Pogledajte iz njihovog ugla, shvatite njihove potrebe, analizirajte svoje kvalitete i veštine i koncentrišite se na to kako ćete rešiti njihove zahteve. Kako bi ste najbolje odgovorili na zahteve naručioca dobro proučite tendersku dokumentaciju.

udruzivanje na tenderimaUdruživanjem do cilja

Često će se javiti situacija da nemate dovoljno resursa da zadovoljite sve zahteve naručioca predviđene konkursnom dokumentacijom. U tom slučaju predlažemo da nikako ne učestvujete samostalno, ali i da ne odustajete, jer postoji odlična alternativa a to je udruživanje odnosno podnošenje zajedničkih ponuda ili angažovanje podizvođača.

Proveriti, proveriti i opet proveriti

Nikada nemojte sami proveravati svoj rad, već to prepustite drugima. U praksi se dokazalo kao činjenica da će neko drugi lakše uočiti Vašu grešku. Ukoliko nemate dovoljno iskustva, nemojte se ustručavati da pripremljenu ponudu date na pregled i verifikaciju stručnom licu ili agenciji. Ono na šta treba posebno obratiti pažnju jeste pakovanje ponude jer cilj je da naručilac dobije sve u jednom komadu bez ikakvih nedostataka.

Ne gubite veru

Vera u sebe je prva tajna uspeha. Kaže se da je procenat uspešnosti na tenderima 1 od 3. Prema tome, ne odustajte, možda je sledeći baš Vaš.

ne-gubite-veru

Pošalji komentar